اسکافلد چیست؟+ بهترین انتخاب کدام است؟

طراحی و ساخت بناهای مختلف با پیشرفت در عمران و نیاز به طراحی سازه­‌های مدرن، هر روز از روز قبل سخت‌­تر می­شود. ساخت سطوح منحنی، ساختمان­‌هایی با تعداد طبقات و ارتفاع بسیار زیاد، روش­‌های مختلف و گاها دشوار اجرای بعضی از نماها و مواردی از این قبیل، همه نیاز به کار در شرایط خطرناکی با ارتفاع بالا دارند. بنابراین نیاز است به وسیله یک سازه کمکی، مقدمات کار در ارتفاعات فراهم شود.
اسکافلد چیست؟

طراحی و ساخت بناهای مختلف با پیشرفت در عمران و نیاز به طراحی سازه­‌های مدرن، هر روز از روز قبل سخت‌­تر می­شود. ساخت سطوح منحنی، ساختمان­‌هایی با تعداد طبقات و ارتفاع بسیار زیاد، روش­‌های مختلف و گاها دشوار اجرای بعضی از نماها و مواردی از این قبیل، همه نیاز به کار در شرایط خطرناکی با ارتفاع بالا دارند. بنابراین نیاز است به وسیله یک سازه کمکی، مقدمات کار در ارتفاعات فراهم شود.

در این مقاله، قصد داریم در مورد اسکافلد که نامی دور از ذهن اما مفهومی آشنا دارد صحبت کنیم و به پاسخ به سوال «اسکافلد چیست؟» بپردازیم. در صورتی که می­‌خواهید انواع مختلف اسکافلد آشنا شوید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

اسکافلد چیست؟

در زبان انگلیسی ، اسکافلد Scaffold معادل واژه آشنای داربست است. اسکافلد یا داربست سازه­ای است که به کمک آن، فضای کار ایمنی در اختیار نیروی کار قرار می­‌گیرد تا به کمک آن در ارتفاع بالا یا شرایطی که با بالابرهای معمولی امکان کار وجود ندارد نیز با ایمنی بالا کار خود را انجام دهند. داربست یا اسکافلد انواع مختلفی دارد که در ادامه آن را بررسی می­کنیم اما پیش از آن، بهتر است کمی بیشتر در مورد مزایای اسکافلد بدانیم.

مزایای اسکافلد

مزایای اسکافلد

حال که می­دانید اسکافلد چیست و چه معنایی دارد، می­توانیم به صورت ملموس‌­تری به مزایای آن بپردازیم. مهم­ترین فواید داربست برای ساختمان­‌سازی عبارت‌­اند از:

امنیت

داربست به نیروی کار کمک می­کند با امنیت بیشتری در شرایط خطرناک کار خود را انجام دهد. شاید مهم­ترین فایده داربست همین ایجاد امنیت برای کارگر، کارفرما، ساختمان و حتی عابرین اطراف باشد. به کمک اسکافلد یا داربست، حوادثی نظیر سقوط اشیا کمتر اتفاق می­افتد و بدین ترتیب، ایمنی پروژه افزایش خواهد یافت.

بهبود دسترسی

در تمام پروژه‌­ها نقاطی وجود دارند که پرداختن به آنها دشوار است. نقاطی با ارتفاع زیاد یا زاویه نامناسب، دسترسی سختی دارند. کار روی این نقاط بسیار زمان­‌بر است و می­تواند زمان زیادی را تلف کند. اسکافلد یا داربست می­تواند جلوی این اتلاف زمان را بگیرد و دسترسی مناسبی به نقاط بدون دسترسی برای نیروی کار فراهم کند.

استحکام

برخی سطوح اتکای قدیمی که برای کار در ارتفاع در نظر گرفته می­شدند، دچار استحکام کمی بودند و با وارد شدن نیروهای اندکی دچار عدم تعادل یا حتی شکست می­شدند. داربست با استحکام بالای خود، جلوی چنین مواردی را می­گیرد و سطح مطمئنی برای کار در اختیار کارگران و مهندسان قرار می­دهد.

سهولت اجرا

داربست‌­ها با وجود ساختار به نظر پیچیده­ای که دارند، اجرای آنها بسیار ساده است. خصوصا انواع جدیدی از داربست به نام داربست مدولار که ساختار پیش­‌ساخته دارند و آماده‌­سازی آن‌ها بدون ابزار مخصوص نیز قابل انجام است.

توجیه اقتصادی

داربست‌­ها هم از طریق افزایش راندمان کار مزیت اقتصادی ایجاد می­کنند و هم به صورت کلی، با قیمت نه چندان زیادی می­توانند برای سطوح مختلف و بخش­‌های متفاوت پروژه استفاده شوند. به عبارت بهتر، شما با تهیه اسکافلد یا داربست برای یک بخش پروژه، می­توانید بخش‌­های دیگر را نیز به انجام برسانید. البته تمام داربست‌­ها قابلیت انتقال سریع به نقاط دیگر را ندارند اما انواعی از آنها موجود است که دارای خاصیت سیار هستند.

انواع اسکافلد

انواع اسکافلد

طبقه ­بندی اسکافلد به روش‌­های مختلفی انجام می­شود. بعضی از تقسیم‌­بندی­‌ها بر اساس متریال داربست، بعضی دیگر بر اساس سطح اتکا و بعضی دیگر بر مبنای نحوه اجرا می­باشد. در این قسمت به بررسی انواع مختلف داربست یا اسکافلد می­پردازیم.

تقسیم ­بندی بر اساس جنس

داربست یا اسکافلد می­تواند از متریال­‌های مختلفی نظیر چوب، آلومینیوم و فولاد ساخته شود. بهترین نوع داربست را می­توانیم نوع فولادی بدانیم. فولاد با وجود داشتن وزن بیشتر، نسبت به آلومینیوم قیمت پایین­‌تر (قیمت هر کیلوگرم مدنظر است) و مقاومت بسیار بالاتری دارد.

تقسیم­ بندی بر اساس سطح اتکا

بر این اساس، اسکافلد یا داربست به دو نوع معلق و دارای تکیه­‌گاه تقسیم می­شوند. اسکافلد معلق بیشتر برای ساختمان­‌های بلند استفاده می­شود زیرا داربست زدن به طبقات بالای این ساختمان­‌ها غیرمنطقی است و نیاز به حجم بسیار زیادی از مواد اولیه دارد. داربست معلق به سقف ساختمان بسته می­شود و از این نظر، منطقی‌­تر است. با این وجود، یک ایراد بزرگ داربست معلق، محدودیت وزن آن می­باشد.

تقسیم­ بندی بر مبنای نحوه اجرا

اسکافلد یا داربست در دو حالت معمولی و پیش­‌ساخته تولید می­شود. نوع پیش­‌ساخته را در بازار به نام داربست مدولار می­‌شناسند. انواع داربست مدولار به دلیل مزایای خود طرفداران زیادی دارد. داربست یا اسکافلد مثلثی، چکشی ستاره­ای و کاسه­‌ای 3 نوع اصلی داربست مدولار یا پیش­‌ساخته هستند. داربست­‌های معمولی اما در سمت دیگر، اجرای سخت‌­تری دارند که نیاز است حتما توسط داربست­‌بند حرفه‌­ای اجرا شوند. اجرای این نوع اسکافلد نیاز به ابزار بیشتری نیز دارد.

نحوه نصب و اجرای اسکافلد

هر نوع داربست به روش خاصی بسته می­شود. اما به صورت کلی، می­توانیم نکات زیر را برای بستن داربست بین همه انواع آن مشترک بدانیم:

  • مشخص کردن نقاط گوش‌ه­ای
  • محاسبه فاصله حدودی داربست با ساختمان و اطمینان از درستی این فاصله
  • محاسبه وزن قابل تحمل داربست (حداقل 4 برابر وزن خود داربست)
  • چیدمان قطعات اسکافلد
  • تعبیه پایه‌­ها و زیرسازی داربست به وسیله تخته­‌ها
  • اتصال سطوح افقی به حداقل 3 تا از پایه‌­های عمودی و محکم کردن آن به وسیله پین‌­ و پیچ­‌های مربوطه
  • نصب سکو و پله­‌ها بر اساس ساختار تعیین شده
نحوه نصب و اجرای اسکافلد

جمع بندی

اسکافلد یا داربست، یک سازه ایمنی تاثیرگذار در فرآیند ساختمان­‌سازی است که با ایجاد ایمنی و دسترسی مناسب به نقاط کور سازه برای کارگران، سرعت و امنیت اجرای کار را افزایش می­دهد. اسکافلد انواع مختلفی دارد که هر کدام دارای ویژگی­‌ها و کاربردهای مخصوص به خود هستند و در این مقاله به صورت مختصر به آنها اشاره کردیم. توضیحات ارائه شده در این مقاله می­تواند به شما در انتخاب بهترین نوع داربست برای پروژه‌­تان کمک کند.

فهرست موضوعات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *